FIBROMIALGIJA NIJE U NAŠOJ GLAVI

17.03.2008., ponedjeljak


Što je SINDROM FIBROMIALGIJE?
Sam naziv SINDROM FIBROMIALGIJE nam govori, da se ovdje radi o oboljenju sa širokom lepezom različitih simptoma, koji se mogu razlikovati kako od oboljelog do oboljelog, tako i ovisno od stupnja bolesti, godina trajanja i mnogo drugih čimbenika.

Upravo ta raznolikost simptoma i zahvaćenih dijelova tijela doprinosi težem i zakašnjelom dijagnosticiranju obolijenja.


Opisana je kao kronični mišićno-koštani sindrom, za kojega su značajni rasprostranjeni bolovi i probadanja, koji se najčešće u početku javljaju u podrčju vrata i ramena (mogu se i seliti s jednog dijela tijela, na drugi), a kasnije su bolovi difuzno rašireni po cijelom tijelu, pa stoga ne čudi opis koji često možemo čuti od bolesnika:"Boli me sve."

I, doista, boli sve, ma koliko to nevjerovatno zvučalo.

Naziv fibromialgija dolazi iz latinskog i znači: fibro - vezivno tkivo, my - mišići, al - bol i gia - događanje ili bolest.


Bolest je kronična, s njom se živi normalni životni vijek, iako kvaliteta života može biti bitno smanjena.

S obzirom na to, da pravi uzrok bolesti još uvijek nije dokazan (postoje mnoge teorije i mišljenja o njenu nastanku) je i liječenje simptomatsko. U liječenju FM obično sudjeluju osobni liječnik te psihijatar i reumatolog, a po potrebi i drugi specijalisti, ovisno o tegobama koje oboljeli ima.

Terapija se obično svodi na na liječnički nadziranu upotrebu analgetika i po potrebi - antidepresiva, te mišićnih relaksanata. Antidepresivi zbog svog djelovanja imaju izvjestan utjecaj i na opuštanje mišića, te tako i na smanjenje boli.

Dijagnozu SFM uobičajeno postavlja reumatolog.




Želim vam lijep danPrint#
FM_lady

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.