FIBROMIALGIJA NIJE U NAŠOJ GLAVI

01.06.2008., nedjelja


Guaifenesin III - salicilati

Na linku HITRI VODIČ KROZ SALICILATE možete vidjeti kako se vrši prva, blic provjera na salicilate.

Također proučiti slijedeću stranicu IZBJEGAVANJE SALICILATA, te O SALICILATIMA.

Salicilati se nalaze u svim biljkama, u mnogo kozmetičkih proizvoda (šamponi, losioni, sapuni, pjene za kupanje, zubne paste, itd.), te u nekim lijekovima (najpoznatiji, ali ni izdaleka jedini lijek sa salicilatima je aspirin).

Prva i najbrža provjera na salicilate je ta da pogledamo, da li se u našim proizvodima naleze nazivi koji sadrže riječi:

SALicylate, SALicylic acid, octiSALate, homoSALate


Beta Hydroxy acid

Oils with a plant name (except Corn, Rice, Oats, Wheat and Soy)
Ulja sa biljnim imenima (s izuzetkom kukuruza, riže, zobi, pšenice i soje)

Gels with a plant name (except Corn, Rice, Oats, Wheat and Soy)
Gel sa imenom biljke ( s izuzetkom kukuruza, riže, zobi, pšenice i soje)

Extracts with a plant name (except Corn, Rice, Oats, Wheat and Soy)
Ektrakti sa biljnim imenom (s izuzetkom kukuruza, riže, zobi, pšenice i soje)

Meradimate (sunscreens)

Pycnogenol, balsam, camphor, bisabol (bark extracts)

Menthol

Mint flavor

te vitamini i dodaci: bioflavinoids (quercetin, rutin, hesperiden).



PREHRANA

Tijekom tretmana se sva hrana može normalno uzimati (osim u slučaju kada imamo hipoglikemiju, i tada je potrebno poštovati dijetu za hipoglikemike). S dijetom se u pravilu otpočinje tri mjeseca prije početka guai protokola.

Dakle, svo voće i povrće možemo normalno jesti, jer ga u tim količinama naše tijelo preradi bez problema, pa ne dolazi do blokiranja guaifenesina. Izuzetak su čajevi na biljnoj osnovi, osobito oni koji se koriste u zdravstvene namjene, zbog velike koncentracije salicilata.

KONTAKT BILJAKA SA KOŽOM

Pošto koža veoma lako i veoma brzo apsorbira biljne sokove sa kojima dolazimo u kontakt, potrebno je znati slijedeće. Nije dozvoljeno hodati bos po travi, plijeviti ili raditi sa biljkama bez zaštitnih (gumenih) rukavica.
Međutim, radeći u kuhinji na spremanju ručka, dok režemo salatu ili na primjer, gulimo jabuku, nije potrebno navlačiti rukavice, jer je količina salicilata još uvijek premala da bi dovela do blokiranja guaia. Dovoljno je ako prilikom rezanja salate u više navrata ruke isperemo pod vodom.

SALICILATI U LIJEKOVIMA I KOZMETIČKIM SREDSTVIMA

Salicilati u lijekovima ili kozmetičkim sredstvima mogu biti relativno lako prepoznatljivi, ali isto tako, mogu se skrivati iza nekih drugih naziva, te je stoga potrebno proučiti i čuvati nadohvat ruke popis dozvoljenih sastojaka koje možemo pročitati na ambalaži prilikom kupovine.

Postojao je link sa potpunim popisom, ali vidim da je trenutno nedostupan. Raspitat ću se što je s tim, pa ću ga naknadno objaviti OVDJE. Za sada mogu navesti primjere u kojima u imenima lijekova možete vidjeti salicilne kiselina, dakle isto tako riječi koje sadrže slog SAL.

Osobitu pažnju je potrebno posvetiti zubnoj pasti koju koristimo, jer se u većini zubnih pasti skriva menthol ili neki biljni sastojci, koji mogu u potpunosti blokirati djelovanje guaifenesina. Osobno koristim dječju zubnu pastu koja je slobodna od tih sastojaka. Ujedno valja napomenuti da je najveći broj nas blokirao djelovanje guaia upravo sa zubnom pastom, jer se koristi redovno i nekoliko puta na dan. Često se dešava da proizvođači uopće ne naznače na ambalaži da pasta sadrži salicilate i neke biljne dodatke, pa nam se tako čini da je proizvod siguran za upotrebu.

U Americi postoji specijalizirane trgovine sa svim salicilate free proizvodima, međutim, kod nas se moramo snalaziti kako znamo i umijemo.

Ukoliko nismo sigurni da je pasta dobra za nas, postoji i alternativa. Zubi se mogu čistiti kuhinjskom sodom.

Većina žvakaćih guma sadrži menthol i kao takve su neupotrebljive. Iznimka su žvakaće gume od cimeta.

Ista je stvar i sa bombonima.

Većina kozmetičkih preparata sadrže salicilate, koji mogu, ako ništa drugo biti sakriveni u obliku imena biljaka. Primjer za to je aloa vera, kamilica, itd...Prilikom kupovine šminke i sličnih proizvoda treba se dobro uvjeriti da ne sadrže salicilate.

Što se tiče boje za kosu, tu nema problema, jer, ukoliko bojimo kosu jednom mjesečno, blokiramo djelovanje guaia samo za jedan dan, što je zanemarivo.

Isto tako, ukoliko zabunom nečim blokiramo guai i to primjetimo, blokiramo ga samo za jedan dan, pa slobodno nastavljamo dalje sa protokolom.

Napominjem da je ovo samo grubi sažetak, dok se potpune informacije mogu naći samo internetnoj strani guaifenesin protokola, koju je potrebno temeljito proučiti.

Po potrebi ću post nadopunjavati novim informacijama.
Želim vam lijep danPrint#
FM_lady

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.